interview: Sean Wilentz (De Groene Amsterdammer)

ons land is een rommeltje
Interview met historicus Sean Wilentz
De Groene Amsterdammer, juni 2016
 
Het succes van ‘buitenstaanders’ Donald Trump en Bernie Sanders bewijst de populariteit van politieke outsiders. Volgens de historicus Sean Wilentz ten onrechte: partijen doen er wél toe.‘De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar wordt een kantelpunt in de geschiedenis: winnen de Republikeinen, dan hebben ze het in elke overheidslaag voor het zeggen; winnen de Democraten, dan heroveren ze waarschijnlijk ook een meerderheid in de Senaat’, stelt historicus Sean Wilentz. Maar beide partijen lijken gespleten door uitdagers die zich pas voor de race bij een partij aan­sloten. Tegen de stroom in pleit Wilentz, ­Princeton-hoogleraar Amerikaanse geschiedenis en adviseur van Hillary Clinton, voor een herwaardering van partijpolitiek.

Wilentz groeide op in Brooklyn en Greenwich Village, de door Nederlanders gestichte wijk in New York die beroemd werd om zijn tegencultuur. De boekhandel die zijn vader daar had, werd een vrijplaats voor de Beat Poets en Wilentz herinnert zich nog goed dat Allen ­Ginsberg er vaak rondhing. Iets verderop in de buurt was destijds het centrum van de folk ­revival. Wilentz ontmoette daar de op dat moment doorbrekende Bob Dylan, over wie hij een paar jaar geleden een veelgeprezen biografie schreef.

Zijn academische werken bestrijken zo’n beetje de gehele Amerikaanse politieke geschiedenis. Zo schreef hij Andrew Jackson, over de gelijknamige grondlegger van de Democratische Partij, en The Age of Reagan, over de Amerikaanse politiek na het Watergate-schandaal. Met zijn monumentale boek The Rise of American Democracy won hij de Bancroft Prize en werd hij genomineerd voor de Pulitzer Prize. Daarnaast vindt Wilentz ook nog de tijd om artikelen te schrijven voor bijvoorbeeld Rolling Stone en The New Republic en geeft hij colleges aan Princeton.

Lees het hele interview op de site van De Groene Amsterdammer.

Dit interview dat ik maakte met Princeton-hoogleraar Sean Wilentz publiceerde De Groene Amsterdammer publiceerde dit interview dat ik maakte met Princeton-hoogleraar Sean Wilentz.