George Orwell – Tegen totalitarisme

George Orwell tegen totalitarisme

George Orwell – Tegen totalitarisme
vertaald door Thomas Heij

ISVW Uitgevers, mei 2021
ISBN 9789083121505

Bekijk ook mijn andere boekvertalingen.

George Orwell – Tegen totalitarisme

Waarin schuilen de verlokkingen van nationalisme en fascisme? Hoe en wanneer worden taal en kunst gebruikt voor politieke doeleinden? Waarom vallen mensen voor een dictator met geweldsfantasieën? Heeft literatuur daar iets tegenin te brengen?

In Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur lees je de antwoorden van George Orwell op deze en andere prangende vragen. Orwell wijdde vele essays, columns, radiooptredens en boekbesprekingen aan de verhouding tussen kunst en propaganda. Hij deed dat steeds puntig en met gevoel voor humor.

Orwell toont haarscherp hoe nazisme en communisme in hun werk gaan. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van 1984 en Animal Farm. En klassieke essays als Notes on Nationalism en What is Fascism? zijn waarschuwingen voor duistere politiek die niets aan actualiteit hebben ingeboet.

George Orwell was het pseudoniem van journalist, romancier en intellectueel Eric Arthur Blair (1903-1950). Orwell is een van de bekendste Engelstalige auteurs aller tijden. Met 1984 en Animal Farm werd hij wereldberoemd. Ook zijn kritische schetsen van het Britse koloniale regime en zijn ooggetuigenverslagen van de burgeroorlog in Spanje zijn vermaard.