George Orwell totalitarisme

George Orwell – Tegen totalitarisme

George Orwell tegen totalitarisme

George Orwell – Tegen totalitarisme
vertaald door Thomas Heij

ISVW Uitgevers, mei 2021
ISBN 9789083121505

Bekijk ook mijn andere boekvertalingen.

George Orwell – Tegen totalitarisme

Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om je eigen schrijfstijl te verbeteren? In Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur lees je de antwoorden van George Orwell op deze vragen.

Orwell toont haarscherp hoe politieke ideologieën werken. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van Animal Farm en 1984: Jevgeni Zamjatin, H.G. Wells en Jonathan Swift. Orwells puntige columns, boekbesprekingen, essays en radio-optredens bevatten waarschuwingen voor duistere politiek, die niets aan actualiteit hebben ingeboet.

Tegen totalitarisme is een selectie van de beste teksten die Orwell schreef als journalist, criticus en politiek commentator – de meeste nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Bestel nu een exemplaar bij je lokale boekhandel.

In de pers

Op 3 juni was ik te gast bij Spraakmakers op Radio 1 om te vertellen over George Orwell. Luister hier het gesprek.

Trouw, 16 juni 2021 – ★★★★★

Laura Molenaar

‘Het is moeilijk om Orwell niet te lezen met het politieke nieuws in het achterhoofd. Dat komt misschien ook omdat het hedendaagse Nederlands urgenter aanvoelt dan zijn Engels uit de jaren veertig.’

Lees verder…

Vrij Nederland, 8 juni 2021

Carel Peeters

Soms is het noodzakelijk je met politiek te bemoeien, schreef George Orwell (1903-1947), maar weet dat het een ‘smerig zaakje’ kan zijn. Nu de autoritaire staat binnen Europa weer opduikt is het goed om zijn politieke essays tegen het totalitarisme weer eens te lezen. Nu in Nederlandse vertaling verschenen.

Lees verder…

De Nieuwe Koers, juni 2021

Tjerk de Reus

Politiek en totalitarisme komen vaak ter sprake, net als fascisme en vrijheid, schrijverschap en engagement. Vertaler Thomas Heij leidt dit zinvolle boek uitstekend in.

Lees verder…